Tussen nietsdoen en niet-doen

In de voorbije vakantieperiode ontving ik een aantal berichten waarin reikhalzend naar het vakantieplezier van het nietsdoen werd uitgekeken. Ik bedacht dat er ook nog zoiets is als niet-doen. Handen op de rug, lippen op elkaar, enkel maar kijken en luisteren. Om dan mogelijkerwijs in contact te komen met minder vanzelfsprekende lagen in ons brein en bewustzijn. De hierbij gevoegde reisverhalen zijn in het spanningsveld tussen nietsdoen en niet-doen ontstaan. Het eerste op een verlaten strand in Zuid-Spanje en het tweede tijdens een rondreis door Zuid-Italië. Als uitsmijter een beeldverslag van De leeuw van de Minervois.

Verlaat afscheid van Gerard Reve
Ga voor deze tekst naar ‘de illusie van de zelfbepaling’.
Aanleiding voor dit verhalend essay was De kroniek van een schuldig leven van Nop Maas.

Castel del Monte
Ga voor deze tekst naar ‘de illusie van de zelfbepaling’.
Wat begint als een argeloos bezoek mondt al snel uit in een onderzoek naar de achtergrond van dit bijzondere gebouw en haar bouwheer Frederik II van Hohenstaufen.

De leeuw van de Minervois

Over Bram Zoon

Bram Zoon komt uit een gezin van zeven jongens en een meisje. Hij studeerde bedrijfs- en organisatiekunde in Rotterdam (EUR) en Utrecht (Master of Management Change). In december 2010 debuteerde Zoon met 'Gloed van Liefde', een egodocument. Twee jaar later volgden 'Egbert Reitsma: architect en kunstschilder' en 'Hemelsplein', een novelle over de zoektocht naar waarheid van econoom Jacob Walbeek. In 2014 verscheen 'De rots van Calpe', waarvan nog datzelfde jaar een tweede druk verscheen. In juni 2015 kwam 'De illusie van de zelfbepaling' uit, een bundeling van filosofische essays; prof. dr. Frans Jacobs schreef het voorwoord. Medio 2018 verschijnt 'Villa Winerva' (novelle) en bereidt hij een publicatie over het denken van Martin Heidegger (De omkering naar het Zijn) voor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.