Pater Karmeliet Edgar Koning overleden

© Bram Zoon (2017)

“Prior Edgar Koning in het door hem – onlangs – ontworpen labyrint in de tuin van het Karmelieten klooster te Zenderen. Over deze spiraalsgewijze cirkels zegt hij: ‘In de huidige tijd is de weg door het labyrint voor talloze mensen een metafoor voor hun levenspad. In het echte leven kent ons pad ook de nodige verwachte én onverwachte wendingen. De vorm van het labyrint geeft vertrouwen dat je je bestemming ook echt kan bereiken.’”[1]

Gisteravond werd ik benaderd door Henro Munsterman (van het Nederlands Dagblad) met de verdrietige mededeling dat pater Edgar Koning O. Carm als gevolg van het Corona-virus is overleden in het ziekenhuis te Almelo.

Toen dit slechte nieuws enigszins tot mij doordrong, werd ik mij opnieuw bewust van het feit dat ik Edgar bijzondere erkentelijkheid verschuldigd ben. Ik koester dierbare herinneringen aan hem.

In de afgelopen jaren heb ik hem meerdere keren bezocht, tijdens onze ontmoetingen deed hij zich kennen als een vrijmoedig man. Op mijn bezorgdheden reageerde hij altijd onverschrokken en rechtstreeks, al snel wist hij me met zijn humor en hartelijkheid gerust te stellen. Vanaf het moment dat ik begon met schrijven van teksten heeft hij me aangemoedigd.

Toen ik hem, nu al weer geruime tijd geleden, vertelde dat ik graag parttime monnik zou willen worden steunde hij me onvoorwaardelijk. Toen dit verzoek door het bestuur van de orde werd afgewezen zei hij: dat ik altijd welkom was en dat er een plek voor me zou zijn. Zo is het ook steeds gebeurd.

Zijn overlijden laat een groot gevoel van leegte en verdriet in me achter. Ik zal hem ontzettend missen.

Rotterdam, 1 april 2020

[1] Afkomstig van mijn facebookpagina, 21 juni 2017.

Over Bram Zoon

Bram Zoon komt uit een gezin van zeven jongens en een meisje. Hij studeerde bedrijfs- en organisatiekunde in Rotterdam (EUR) en Utrecht (Master of Management Change). In december 2010 debuteerde Zoon met Gloed van Liefde, een egodocument. Twee jaar later volgden Egbert Reitsma: architect en kunstschilder en Hemelsplein, een novelle over de zoektocht naar waarheid van econoom Jacob Walbeek. Maart 2014 verscheen De rots van Calpe, waarvan nog datzelfde jaar een tweede druk verscheen. In datzelfde jaar werd Glow of Love bij America Star Books gepubliceerd. In juni 2015 kwam De illusie van de zelfbepaling uit, een bundeling van filosofische essays; prof. dr. Frans Jacobs schreef het voorwoord. Onlangs (september, 2018) kwam de novelle Villa Minerva - Kroniek van een dagboekschrijver, uit bij Brave New Books. Maart 2020 verscheen het essay Kabinet van Heidegger.