Het goede leven

Hierbij of hiernaast twee teksten van mijn hand. In beide afleveringen draait het om het goede leven. Welke klippen moeten worden omzeild om het in het vizier te krijgen?

Mijn eerste bijdrage gaat over Arthur Schopenhauer. Volgens deze denker dienen we niet geluk maar pijnloosheid na te streven; maar daarvoor moeten we een hoge prijs betalen. Een persoonlijk getint essay naar aanleiding van zijn hoofdwerk De wereld als wil en voorstelling.

 Het rad van de tijd staat stil

Ga voor dit essay naar ‘de illusie van de zelfbepaling.’

Tegenover de meer beschouwende aanpak van Schopenhauer plaats ik de actieve benadering. Het goede leven kunnen we in het spel, al spelende, ontdekken. Mijn tweede bijdrage is een reisverhaal naar aanleiding van Johan Huizinga’s Homo ludens (de spelende mens).

 Kortsluiting van de geest

Ga voor dit essay naar ‘de illusie van de zelfbepaling’.


 © Bram Zoon 2013

Over Bram Zoon

Bram Zoon komt uit een gezin van zeven jongens en een meisje. Hij studeerde bedrijfs- en organisatiekunde in Rotterdam (EUR) en Utrecht (Master of Management Change). In december 2010 debuteerde Zoon met 'Gloed van Liefde', een egodocument. Twee jaar later volgden 'Egbert Reitsma: architect en kunstschilder' en 'Hemelsplein', een novelle over de zoektocht naar waarheid van econoom Jacob Walbeek. In 2014 verscheen 'De rots van Calpe', waarvan nog datzelfde jaar een tweede druk verscheen. In juni 2015 kwam 'De illusie van de zelfbepaling' uit, een bundeling van filosofische essays; prof. dr. Frans Jacobs schreef het voorwoord. Medio 2018 verschijnt 'Villa Winerva' (novelle) en bereidt hij een publicatie over het denken van Martin Heidegger (De omkering naar het Zijn) voor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.