Italiaans landschap met parasoldennen

SK-A-4688

‘Italiaans landschap met parasoldennen in de tuin van de Villa Borghese te Rome. Op de achtergrond de Villa Giulia en de Monte Mario.’ Hendrik Voogd, 1807.

Deze bijzondere pijnbomen zag ik voor het eerst tijdens een bezoek aan het ‘Castel del Monte’ in Zuid-Italië. Ik was meteen verknocht aan deze fraaie zonneschermen. In de bloedhitte die daar heerste boden ze een aangename bescherming tegen de felle zon. Overigens heb ik in mijn boek ‘De illusie van de zelfbepaling’ dit bezoek beschreven. Toen ik het schilderij zag kwamen de herinneringen aan dit unieke gebouw en aan Puglia terstond weer terug.

IMG_20160805_150328771[1]  Voogd live, 5 augustus 2016

‘Hendrik Voogd werd de ‘Hollandse Claude’ genoemd, naar de Franse schilder Claude Lorrain, die beroemd was om zijn historische landschappen, badend in gouden licht. Voogd schilderde de tuinen van de Villa Borghese in Rome laat in de middag: de zon werpt lange schaduwen en de bomen steken scherp af tegen de lucht. Wandelaars genieten van de prachtige zonsondergang. Op de voorgrond zit een kunstenaar tegen een boom te tekenen.’ Olieverf op doek, h 101,5cm × b 138,5cm. Bron: Rijksmuseum.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Voogd

Over Bram Zoon

Bram Zoon komt uit een gezin van zeven jongens en een meisje. Hij studeerde bedrijfs- en organisatiekunde in Rotterdam (EUR) en Utrecht (Master of Management Change). In december 2010 debuteerde Zoon met 'Gloed van Liefde', een egodocument. Twee jaar later volgden 'Egbert Reitsma: architect en kunstschilder' en 'Hemelsplein', een novelle over de zoektocht naar waarheid van econoom Jacob Walbeek. In 2014 verscheen 'De rots van Calpe', waarvan nog datzelfde jaar een tweede druk verscheen. In juni 2015 kwam 'De illusie van de zelfbepaling' uit, een bundeling van filosofische essays; prof. dr. Frans Jacobs schreef het voorwoord. Medio 2018 verschijnt 'Villa Winerva' (novelle) en hij bereidt een publicatie over het denken van Martin Heidegger (De omkering naar het Zijn) voor.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.