Italiaans landschap met parasoldennen

SK-A-4688

‘Italiaans landschap met parasoldennen in de tuin van de Villa Borghese te Rome. Op de achtergrond de Villa Giulia en de Monte Mario.’ Hendrik Voogd, 1807.

Deze bijzondere pijnbomen zag ik voor het eerst tijdens een bezoek aan het ‘Castel del Monte’ in Zuid-Italië. Ik was meteen verknocht aan deze fraaie zonneschermen. In de bloedhitte die daar heerste boden ze een aangename bescherming tegen de felle zon. Overigens heb ik in mijn boek ‘De illusie van de zelfbepaling’ dit bezoek beschreven. Toen ik het schilderij zag kwamen de herinneringen aan dit unieke gebouw en aan Puglia terstond weer terug.

IMG_20160805_150328771[1]  Voogd live, 5 augustus 2016

‘Hendrik Voogd werd de ‘Hollandse Claude’ genoemd, naar de Franse schilder Claude Lorrain, die beroemd was om zijn historische landschappen, badend in gouden licht. Voogd schilderde de tuinen van de Villa Borghese in Rome laat in de middag: de zon werpt lange schaduwen en de bomen steken scherp af tegen de lucht. Wandelaars genieten van de prachtige zonsondergang. Op de voorgrond zit een kunstenaar tegen een boom te tekenen.’ Olieverf op doek, h 101,5cm × b 138,5cm. Bron: Rijksmuseum.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Voogd

Over Bram Zoon

Bram Zoon komt uit een gezin van zeven jongens en een meisje. Hij studeerde bedrijfs- en organisatiekunde in Rotterdam (EUR) en Utrecht (Master of Management Change). In december 2010 debuteerde Zoon met Gloed van Liefde, een egodocument. Twee jaar later volgden Egbert Reitsma: architect en kunstschilder en Hemelsplein, een novelle over de zoektocht naar waarheid van econoom Jacob Walbeek. Maart 2014 verscheen De rots van Calpe, waarvan nog datzelfde jaar een tweede druk verscheen. In datzelfde jaar werd Glow of Love bij America Star Books gepubliceerd. In juni 2015 kwam De illusie van de zelfbepaling uit, een bundeling van filosofische essays; prof. dr. Frans Jacobs schreef het voorwoord. Onlangs (september, 2018) kwam de novelle Villa Minerva - Kroniek van een dagboekschrijver, uit bij Brave New Books. Maart 2020 verscheen het essay Kabinet van Heidegger.