Meesters in dienst van de muze

Zondagavond 26 januari de Doelen te Rotterdam, een avondvullend programma met Le Concert des Nations onder leiding van Jordi Savall.

Maestro Savall oogt bij een eerste aanblik vermoeid, klein en kwetsbaar. Gaandeweg de avond zie je hem overtuigender en krachtiger worden.Op het programma staan zes stukken uit de zeventiende eeuw. Wij kijken vooral uit naar het laatste deel.

En daar is dan het lang verwachte The Fairy Queen (1692) van Henry Purcell (1659-1695). Hier zijn we voor gekomen! Altijd als ik deze muziek hoor raak ik in trance, een bijzondere opwinding maakt zich van me meester. Ik voel me opgetild en daal in verrukking neer, vol van bewondering over zoiets moois. FQ heeft mij nog nooit teleurgesteld. Het is trefzekere ontroering. Toen we naar huis liepen wist ik opeens waarom dit stuk zoveel in me oproept. Dat komt omdat de FQ een buiten en een binnenwereld suggereert, ze lijken strak van elkaar gescheiden. De buitenwereld staat voor alles wat met macht, praal en aanzien heeft te maken. Een maatschappij gedomineerd door koningen en koninginnen, strijd aan hoven, vol van duistere intriges. Maar FO heeft ook een binnenwereld die staat voor verliefdheid, een hevig verlangen, zinnelijkheid. Fluisterende, weerkaatsende stemmen van geliefden. Je wordt in een muzikale achtbaan geschoten, enig verweer is uitgesloten. Purcell scheert de ene wereld uit en de andere in. Zo geeft hij een beeld van ons eigen leven, met zijn ups en downs. Van vreugde, geluk en bestemming. Van verlangen, pijn en teleurstelling.

Uitbundig aanhoudend applaus, één toegift.

Bram Zoon 2014